Minimal Elements

Social media kanalen

Een groepje vriendinnen en ik hebben via Whatsapp een groeps-chat, waarbij we elkaar op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt in ons leven. Superfijn! Want in ons drukke leven met jonge kinderen kunnen we het niet altijd voor elkaar krijgen om real-life af te spreken.

De meesten van jullie herkennen dit waarschijnlijk, dus niets bijzonders zul je zeggen. Maar ‘hopelijk’ herken je dit ook (want dan ben ik niet de enige): met éxact diezelfde vriendinnen heb ik ook via de chat in onze fitnessapp van mijn smartwatch contact, met name over onze sportactiviteiten en om elkaar aan te moedigen hoe goed we wel niet bezig zijn in het nieuwe jaar.

social_media_kanalen

Om elkaar daarnaast via andere social media kanalen berichten te sturen over die enorm leuke video’s die we daar tegenkomen, met tranend lachende smileys erbij uiteraard. Soms kan er nog eens een verdwaald mailtje voorbijkomen, omdat we naar de bios gaan en degene die de kaartjes heeft besteld deze voor de zekerheid rechtstreeks doorstuurt.

Oftewel, ik word gillend gek van alle social media kanalen en berichten die ik bij moet houden! En ik verwacht dat ik niet de enige ben die overspoeld wordt door alle apps en berichten die je bij moet houden. Je hebt je mailbox, Whatsapp-groepen, Facebook, Instagram, Twitter en ga zo maar door. Het lijkt soms wel alsof je dag niet lang genoeg is om alles bij te kunnen houden.

Maar wees gerust! Ik heb (door ervaring) inmiddels een paar handige tips om je te helpen omgaan met die overvloed aan informatie.

Tip 1: Bepaal je prioriteiten
Haha, ja obvious! Natuurlijk is het belangrijk om prioriteiten te bepalen. Maar hoe dan? Bepaal welke media kanalen echt belangrijk zijn voor je werk en welke meer voor ontspanning en sociale contacten zijn. Degene die je op je werk nodig hebt, hoef je alleen daar te gebruiken en die voor ontspanning alleen in pauzes of in je eigen tijd. Zo voorkom je dat je overweldigd raakt.

Tip 2: Maak het simpel
Je hoeft echt niet op elk sociaal media kanaal aanwezig te zijn. Kies er een paar uit die jij het meest belangrijk of leuk vindt en waar je actief op wilt zijn. Dit maakt het bijhouden van je kanalen veel makkelijker en minder stressvol.

Tip 3: Gebruik handige tools
Er zijn een heleboel handige tools beschikbaar die je kunnen helpen om meer structuur te brengen in je media kanalen. Hoewel dit vaker gebruikt wordt door bedrijven en ondernemers, kan je er als consument ook prima mee werken als je veel berichten krijgt. Zo zijn er social media management tools waarmee je al je kanalen op één plek kunt beheren. Daarnaast zijn er ook automatiseringstools die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld standaard e-mails te versturen.

Tip 4: Maak gebruik van reminders en notificaties
Gebruik reminders en notificaties om je te helpen herinneren aan belangrijke taken en afspraken. Op deze manier hoef je niet constant te checken of je iets gemist hebt en kun je je aandacht beter richten op andere dingen.

Tip 5: Plan momenten van rust en ontspanning in
Het constant bijhouden van al je media kanalen kan erg vermoeiend zijn. Plan daarom regelmatig momenten in waarop je even los kunt komen van al je apparaten en kanalen. Dit kan je helpen om weer op te laden en beter om te gaan met de drukte van het bijhouden van al je media kanalen. Tegenwoordig heb je leuke kluisjes om je telefoon in op te bergen, bijvoorbeeld tijdens het eten.

Tip 6: Stel grenzen
Het is belangrijk om grenzen te stellen als het gaat om het bijhouden van je media kanalen. Maak afspraken met jezelf en anderen over wanneer je wel en niet beschikbaar bent en zorg dat je deze afspraken ook nakomt. Op deze manier kun je voorkomen dat je constant online bent en kun je beter omgaan met de drukte van het bijhouden van al je social media kanalen.

Tip 7: Wees niet te streng voor jezelf
Last but not least: wees niet te streng voor jezelf als je een keer een bericht mist. Het is oké om soms even niet online te zijn en je te focussen op andere dingen. Zie het bijhouden van al je media kanalen als een uitdaging in plaats van als een last. Probeer er het beste van te maken en zie het als een manier om je vaardigheden op het gebied time management te verbeteren. Wie weet leer je nog wat handige trucjes en tips van anderen in je netwerk.

Hopelijk kun je met deze tips weer wat meer controle krijgen over al die verschillende media kanalen. En wie weet, misschien hou je zelfs wat tijd over om die leuke Netflix-serie te bingewatchen.

Merk je dat je na het gebruik van deze tips nog steeds te druk bent? Of het overzicht mist? Plan dan eens een gratis Minimal Match meeting.

Om jouw ervaring zo goed mogelijk te laten verlopen, gebruikt deze website cookies.

Meer info, lees de privacy verklaring.