Minimal Elements

Het Japanse concept ‘Ma’

Ik ben helaas nog nooit in Japan geweest, maar alle mooie woorden en principes die er vandaan komen vind ik heel tof. En dat geldt ook voor ‘Ma’; de ruimte tussen 2 momenten. Heel concreet: Focus op de momenten tussen grote gebeurtenissen in je leven. Die kleine momenten; het moment onderweg naar je werk op de fiets, het moment tussen 2 afspraken in om een kop koffie te pakken of het moment tussen het in bed leggen van de kinderen en de voorbereiding van de nieuwe werkdag.

De lege ruimte accentueren

In de Japanse taal kan ‘Ma’ verschillende betekenissen hebben, variërend van ruimte, interval, pauze tot stilte. Het verwijst naar de leegte tussen objecten en momenten, en benadrukt het belang van de context en de relatie tussen dingen. In de Japanse kunst en architectuur wordt ‘Ma’ gebruikt om de lege ruimte te accentueren en een gevoel van harmonie en balans te creëren.

En het verwijst dus ook naar leegte tussen momenten. Hoewel het in eerste instantie misschien vreemd lijkt om waarde te hechten aan deze leegte, in de Japanse cultuur speelt ‘Ma’ een belangrijke rol. Het helpt de schoonheid van de context te begrijpen en te waarderen, en kan zelfs dienen als een bron van rust en inspiratie. Het kan worden gezien in traditionele theeceremonies, Japanse tuinen en zelfs in de eenvoud van minimalistische ontwerpen.

In Japan wordt dit dus als iets heel normaals gezien. Maar ook wij kunnen ‘Ma’ toepassen in óns dagelijks leven. Klinkt leuk, maar wat levert ‘Ma’ nou eigenlijk op?

 • Stressvermindering

Studies tonen aan dat het bewust creëren van ruimte en lege momenten tussen onze taken en verantwoordelijkheden kan helpen bij het verminderen van stress. Door momenten van ‘Ma’ in te bouwen, geven we onszelf de tijd om op adem te komen, te ontspannen en een soort van mentaal te resetten. Dit leidt tot minder stresshormonen in ons lichaam en het bevordert een gevoel van kalmte.

 • Verbeterde focus

‘Ma’ kan ook een positieve invloed hebben op onze focus en concentratie. Door bewust te zijn van de lege ruimte tussen onze taken en afleidingen, kan je je beter richten op de taak die voor je ligt. Het creëren van een rustige omgeving en het verminderen van afleidingen kan helpen om dieper in een taak te duiken en je aandacht te richten op wat er op dat moment belangrijk is. Hierdoor krijg je een hogere productiviteit en meer efficiëntie.

 • Verhoogd gevoel van voldoening

Wanneer je ‘Ma’ integreert in je dagelijks leven, ervaar je vaak een groter gevoel van voldoening. Je ontwikkelt een dieper gevoel van dankbaarheid en tevredenheid. Je leert om de schoonheid en waarde van de kleine dingen in het leven te herkennen, en dat leidt tot een groter gevoel van vervulling en geluk.

Dus door bewust te zijn van de lege ruimte tussen de dingen, kunnen we een verhoogd gevoel van mindfulness en waardering ontwikkelen. Het kan helpen om de kleine, maar belangrijke momenten in het leven te herkennen en te koesteren. Maar het kan ook een bron van rust en stilte zijn middenin de drukte van ons hectische leven. Iets waar we waarschijnlijk allemaal wel wat van kunnen gebruiken.

10 tips om 'Ma' te integreren in ons dagelijks leven

‘Ma’ integreren in je dagelijks leven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. En vaak brengen we er al best wel wat van in de praktijk. Maar heb je nu echt geen idee hoe je dat kan doen, volgen hier 10 tips om ‘Ma’ te integreren in je dagelijkse leven:

 1. Maak tijd voor reflectie: Neem elke dag een paar minuten de tijd om na te denken over je dag. Wat komt er in je op? Denk hierbij ook aan de kleine momenten tussen de grote gebeurtenissen door. Schrijf elke avond eens 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. In het begin zijn dat nog de ‘grotere’ gebeurtenissen op een dag. Maar later worden dat ook zaken als het kopje koffie in de ochtend of de fluitende vogels onderweg.
 2. Minimaliseer je omgeving: Zorg voor een opgeruimde, minimalistische en schone omgeving. Bewaar alleen dingen die echt waarde voor jou hebben. Deze ‘Ma’ omgeving helpt je om het gevoel van kalmte en helderheid te creëren.
 3. Maak gebruik van pauzes: Neem regelmatig pauzes om te ontspannen en te genieten. Koffiepauzes en lunchpauzes, een wandeling buiten. Door bewust te pauzeren geef je je geest de ruimte om te ontspannen en op te laden, waardoor je energie en productiviteit toenemen.
 4. Focus op je ademhaling: Concentreer je op je ademhaling en neem de tijd om bewust te ademen. Neem regelmatig bewuste adempauzes. Sluit je ogen, adem diep in en uit en laat je gedachten even rusten. Dit helpt om je te verbinden met het huidige moment en stress te verminderen.
 5. Geniet van de natuur: Maak een wandeling in de natuur en observeer de rustige momenten tussen de geluiden, geuren en bewegingen van de natuur.
 6. Creëer ruimte in je agenda: Plan bewust tijd in je agenda voor rustige momenten en vrije tijd. Dit kan een paar minuten zijn tussen vergaderingen of zelfs een korte wandeling tijdens de lunchpauze. Door bewust ruimte te maken voor ‘ma’, geef je jezelf de kans om te ademen en tot rust te komen.
 7. Wees minder streng voor jezelf: Laat de druk los om constant bezig te zijn en leer om te genieten van de kleine momenten en rustmomenten. Richt je aandacht op het huidige moment en wees volledig aanwezig in wat je doet. Of het nu gaat om werken aan een taak, tijd doorbrengen met vrienden of gewoon een wandeling maken, probeer bewust te zijn van je omgeving en geniet van de ervaring.
 8. Waardeer stilte: Zoek naar momenten van stilte in je dagelijks leven. Dit kan bijvoorbeeld zijn door ‘s ochtends vroeg op te staan voordat de drukte begint, of door een stille plek te vinden waar je je kunt terugtrekken. Stilte geeft je de ruimte om te reflecteren en jezelf te heroriënteren.
 9. Focus op één ding tegelijk: Probeer je aandacht te richten op één taak tegelijk. Door jezelf te dwingen om niet te multitasken, creëer je ruimte voor concentratie en focus. Dit stelt je in staat om diepere verbindingen te maken met wat je doet en het helpt om meer in het moment te zijn.
 10. Wees creatief: Experimenteer met kunst of andere creatieve activiteiten die je helpen om ‘ma’ te waarderen en de lege ruimte tussen de dingen te benadrukken. Reserveer tijd in je schema om je creatieve kant te verkennen. Of het nu gaat om tekenen, schrijven, muziek maken of iets anders, creatieve activiteiten creëren ‘ma’ waarin je je kunt laten inspireren en nieuwe ideeën kunt laten opbloeien.
Genieten van de geuren in het bos

De impact van het integreren van ‘ma’ in je dagelijks leven is dus best veelzijdig. Het helpt om stress te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te creëren. Door momenten van ruimte en stilte toe te staan, geef je jezelf de kans om te ontspannen en op te laden. ‘Ma’ bevordert bovendien ook je concentratie en focus, waardoor je productiever kunt zijn in je taken. Het helpt je om diepere verbindingen te maken met anderen, omdat je echt luistert en aanwezig bent in gesprekken. En daarnaast stimuleert ‘ma’ creativiteit en reflectie, waardoor je nieuwe perspectieven kunt ontdekken en frisse ideeën kunt genereren.

Het Japanse concept van ‘Ma’ biedt ons dus een waardevolle les over de schoonheid en betekenis van de lege ruimte tussen de dingen. En die zien we niet altijd meer.

Maar door meer bewust te zijn van de zaken om ons heen en de tijd die we hebben, kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van onszelf, onze omgeving en de momenten die ons leven verrijken. Hierdoor vinden we rust midden in de drukte van de waan van de dag, om zo te genieten van dat lekkere kopje koffie of de geur van de dennenbomen in het bos.

Om jouw ervaring zo goed mogelijk te laten verlopen, gebruikt deze website cookies.

Meer info, lees de privacy verklaring.