Minimal Elements

Eat that Frog

Als ondernemer ben je vast bekend met het gevoel van overweldiging. Er zijn zoveel taken die moeten worden uitgevoerd, en het lijkt alsof er nooit genoeg tijd is om alles te doen wat je moet doen. 

Maar wat als er een manier was om je productiviteit te verhogen, zodat je meer gedaan krijgt in minder tijd? Dat is waar het concept ‘Eat That Frog’ om draait.

Eat that frog

Eat That Frog: De ultieme hack voor productiviteit

‘Eat That Frog’ is een term die bedacht is door Brian Tracy, een bekende spreker en auteur op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. In zijn boek ‘Eat That Frog!’ beschrijft Tracy hoe het idee om je grootste, meest uitdagende taak als eerste te voltooien afkomstig is van de beroemde schrijver Mark Twain. Twain zei ooit: “Als het eerste wat je elke ochtend doet, het eten van een levende kikker is, dan kun je er zeker van zijn dat je de dag zult doorbrengen met de wetenschap dat dit het ergste is wat er die dag kan gebeuren.”

In productiviteit-termen ook wel vertaalt naar; als je elke dag begint met het doen van de moeilijkste taak op je to-do lijst – je ‘kikker’ – dan kun je de rest van de dag veel gemakkelijker doorkomen. Door jezelf uit te dagen om de grootste, meest tijdrovende of lastige taak als eerste te doen, verhoog je je productiviteit en kun je je doelen sneller bereiken.

Het idee is simpel genoeg, maar het is niet altijd gemakkelijk om uit te voeren. We hebben vaak de neiging om de gemakkelijke taken als eerste te doen, omdat ze snel en bevredigend zijn. Maar deze kleine taken hebben vaak weinig effect op onze productiviteit op de lange termijn. Ze zijn als snoepjes: lekker op het moment zelf, maar ze geven je geen langdurige energie.

Er zijn een paar belangrijke principes die van belang zijn bij de theorie van Brian Tracy.

Het belang van focus
Door je te concentreren op één taak tegelijk, kun je productiever en efficiënter werken. Dit betekent dat je je telefoon uitzet, je e-mail inbox dicht laat en jezelf volledig richt op de taak die voor je ligt. Door jezelf te dwingen om je grootste uitdagingen als eerste aan te pakken, kun je voorkomen dat je de hele dag door kleine, onbelangrijke taken wordt afgeleid.

Prioriteiten stellen
Het gaat er niet alleen om je grootste, meest uitdagende taak als eerste aan te pakken, maar ook om ervoor te zorgen dat je je tijd besteedt aan taken die écht belangrijk zijn. Dit betekent dat je moet leren om onderscheid te maken tussen taken die bijdragen aan je doelen en taken die dat niet doen. Door prioriteiten te stellen, kun je ervoor zorgen dat je je tijd en energie besteedt aan taken die echt van belang zijn voor je succes.

Ontwikkelen van een gewoonte
Het gaat er niet alleen om je grootste uitdagingen als eerste aan te pakken, maar ook om dit elke dag te blijven doen. Door het ‘Eat That Frog’ principe een gewoonte te maken, kun je je productiviteit en succes naar een hoger niveau tillen. Het kan een paar weken duren voordat je deze gewoonte hebt ontwikkeld, maar als je volhoudt, zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt om je grootste uitdagingen als eerste aan te pakken en je doelen sneller te bereiken.

Maar hoe kun je ‘Eat That Frog’ toepassen op je eigen werk? Gebruik dit stappenplan:

  1. Maak een lijst van je taken
    Voordat je begint met je werkdag, maak je een lijst van alle taken die je moet doen. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van wat er moet gebeuren, zodat je kunt bepalen welke taken het belangrijkst zijn en welke het meest tijdrovend zijn.
  2. Identificeer je ‘kikker’
    Bepaal welke taak de grootste uitdaging voor je is. Het kan een taak zijn waar je tegenop ziet, een taak die je al langer uitstelt of een taak die veel tijd in beslag neemt. Dit is je ‘kikker’.
  3. Doe je ‘kikker’ als eerste
    Begin je werkdag met het doen van je ‘kikker’. Dit is de taak die je het meest energie zal kosten, dus het is belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Door jezelf te dwingen om deze taak als eerste te doen, verhoog je je productiviteit en zul je merken dat de rest van de dag gemakkelijker verloopt.
  4. Verdeel je tijd
    Nadat je je ‘kikker’ hebt gegeten, verdeel je de rest van je tijd tussen de andere taken op je lijst. Plan je taken in volgorde van prioriteit en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om elke taak af te ronden.
  5. Maak gebruik van technologie
    Er zijn veel tools en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het toepassen van ‘Eat That Frog’. Zo kun je bijvoorbeeld een takenlijst-app gebruiken om je taken bij te houden en prioriteiten te stellen, en een timer-app om jezelf te dwingen om gedurende een bepaalde tijd aan één taak te werken voordat je doorgaat naar de volgende.
  6. Beloon jezelf
    Als je je ‘kikker’ hebt gegeten en de rest van je taken hebt afgerond, is het belangrijk om jezelf te belonen voor je harde werk. Dit kan iets kleins zijn, zoals een korte pauze of een lekker kopje koffie, of iets groots, zoals een avondje uit met vrienden.
  7. Herhaal het proces
    ‘Eat That Frog’ is geen eenmalige truc, het is een gewoonte die je moet ontwikkelen. Door dit proces elke dag te herhalen, zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt om je ‘kikker’ als eerste te eten en je takenlijst af te werken.

Productiviteit wordt steeds belangrijker, ook met de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, het is een belangrijk onderdeel van succes in een onderneming. Door het toepassen van het concept ‘Eat That Frog’, kun je je productiviteit verhogen en je doelen sneller bereiken. Je dwingt jezelf om je grootste uitdagingen als eerste aan te pakken, waardoor je de rest van de dag gemakkelijker door kan komen en meer gedaan krijgt in minder tijd. Met de juiste tools en mindset kun je van ‘Eat That Frog’ een gewoonte maken en je productiviteit en succes naar een hoger niveau tillen.

Lukt het je na deze tips nog niet helemaal om van je uitstelgedrag af te komen? Plan dan eens een Minimal match meeting. We checken dan of we een klik hebben, zodat we samen kunnen zorgen voor meer structuur in jouw werkdag.

Om jouw ervaring zo goed mogelijk te laten verlopen, gebruikt deze website cookies.

Meer info, lees de privacy verklaring.